Имам една споделена торта "Шахмат" в блога, но точно днес очаквайки заедно с цяла България резултата от световното по Шахмат се сетих за тази! Всички очакваме първото място да е за България, световната купа да е на Нургюл Салимова! Направо настръхвам дори когато пиша за нея. Невероятно е чувството в такава интелигентна игра да сме сред първите и то благодарение на едно крехко момиче (почти колкото дъщеря ми) само на 20 години! Голяма гордост, страхотно чувство!
Та от шах не разбирам, но от торти, да.
Ще споделя торта,която съм я приготвяла преди 3 години и незнайно защо не съм я споделила до сега. Или пък за да сложа точно днес инициали "НС". Така де...
И друг път съм казвала, щом Павлова има може да има и торти с други имена и фамилии. Като тази - Салимова или на инициалите на Салимова - НС ❤️
Необходими продукти:
4 яйца
220 гр. захар
150 гр.брашно
60 гр. какао
50 мл. гореща вода
50 мл. Олио
10 гр. Бакпулвер (пакетче)
1 ванилия
Щипка сол
♟️♟️♟️Необходими продукти за крема
550 гр крема сирене или сладкарска извара
400 мл. Сладкарски сметана
180 гр захар
15 гр желатин
150 мл прясно мляко
Кората и сока на половин лимон
1 бр Ванилия
50 мл кондензирано мляко
Разбивам белтъците с половината захар, а жълтъците с останалата половина. Към разбитата смес на жълтиците прибавям и горещата вода и отново се разбивам. В голяма купа смесвам двете смеси и към тях се прибавям предварителни смесените сухи съставки. Накрая се добавя олиото. Сместа се изсипва в тава покрита с хартия за печене (с диаметър 26 см). Пече се на предварително загрята фурна на 150° около 35 минути. След като се охлади добре блата се разделя хоризонтално на две. Едната платка остава за основа, а другата разрязвам на кръгове (общо 6 окръжности).
В студеното мляко добавям желатина.
Оставям да набъбне за около 10 минути, а след това за 30 секунди се загрява в микровълнова или на водна баня така че да се втечни набъбналия желатин. Сипвам го при крема сиренето и заедно с всички съставки без сметаната и разбивам с миксер. Рязбитата в друга купа сметана добавям на части към крема. И започвам да сглобявам.
Сглобяването става като се сложи първо основната, после кръговете през едно като се започне от най- малкия.
Сипвам почти половината крем и отгоре редя другите окръжности през едно. Пълня отново с останалата част от крема. След като стегне украсявам като поръсвам с какао на шахмат. Редя лентичките през една -хоризонтално и вертикално. Поръсвам с какао и после пак по същия начин редя лентите, но този път ги слагам върху какаовите квадратчета.
Първия път като приготвях тази тортата бях пропуснала последното редене на ленти и не се получи точно шахмат. После се коригирах.
Ето едно парче от първия ми опит.
Но винаги има проба-грешка.
Но, какво значение има метала и материала на медала... 🏆 Това момиче е диамант! 💎
♟️❤️♟️🍀 И е наше! Така че това достатъчен повод за почерпка!
Коментари
Публикуване на коментар