Торта "Белгийска целувка"

Естествено, че ще започна с това, че всичко белгийско ми е сантимент. Когато 1/2 от моето семейство е там, когато от 15 години най-хубавите ми ваканции са със спомени от там... И така, щом е белгийска трябва да я приготвя! Щом съм я опитвала и знам, че е уникална на вкус е причината да бързам да я направя и споделя. А, главния виновник да разбера за тази торта е отново моя приятелка, за която ви писах, когато бях споделила салатата със сирене Бурата.


В този ред на мисли, преди да започна рецептата ми се иска да кажа, че не винаги този Мой/Ваш сантимент към места и хора може да е гаранция за нещо хубаво, позитивно, вкусно, сладко, пък било и Обективно ... Или колкото и да е вкусна тортата -просто да се случи, вие да я препечете, да остане сурова или да ползвате евтин шоколад. Белгийската торта няма начин да има обикновен шоколад ...
Обикновено евтините неща и хора може да ни струват много скъпо и да ни лишат от истинския вкус на нещата. 

Така де. Заради скорошно мое лично разочарование вие все още не почнахте да четете за съставките на тортата 🤐
Но, живот. Странно, но някои хора държат да се обезценят и в очите на малкото хора, за които са били значими. И винаги опитвайки се да си дам отговор на въпроса,  защо тези хора нараняват, винаги лично за мен отговора е, че тези хора са ранени от живота. Може би и ежедневния ми контакт с такъв човек, ми дава основание за себе си да имам отговор за такъв тип хора. И това е непоправимо и необратимо. После ще кажа защо. Сега ще ви напиша рецептата.
Необходими продукти:
За блатовете:
4 белтъка (140-160 гр)
160 гр захар
160 гр. едросмлени орехи
1 с.л.  брашно
Пакетче ванилена захар 

За шоколадовия мус:
4 жълтъка
40 мл прясно мляко
250 гр. Маскарпоне
220 гр. Шоколад Линд
3 с.л. захар ( аз не сложих)
За поръсване: настърган шоколад и смлени орехи


Начин на приготвяне;
Разбивам белтъците със захарта.
Добавям орехите, брашното и ванилената захар и бъркам с шпатула. Получената смес разделям на 4 (около 120 гр. е сместта за 1 блат) и пека четири блата на предварително загрята фурна на 160 °.
Аз ги пекох в тавата на фурната като начертах два кръга с диаметър 20 см. 
Около 20 минути пекох 2 мойта фурна.


И така. За Муса:
Сложих жълтъците и млякото и захарта ако ще слагате) в тенджера на слаб огън ги бърках и после добавих щоколада да се разтопи. Звучи добре, но обърнете внимание - Слаб огън. Моят котлон беше на 2 -ра степен от 9 възможни. Казвам го защото първия път се получиха бъркани яйца с мляко. Изхвърлих и така...Днес ще мисля какво да направя с останалите белтъци.
Разбивам и маскарпонето и смесвам с изстиналата шоколадова смес. Прибирам в хладилника за около 40 минути. След това редувам блат-крем. Около 110-120 гр. крем за всеки блат. Накрая поръсвам с орехи и настърган шоколад. Преди да го опитам престоя в хладилника около 6-7 часа.
Като се има предвид и продуктите за блата, тази торта е въздушен вариант на торта Гараш. Или може би по-добър вариант, знам ли...
Защото ми се иска всичко, което води началото си от Русе, да има по-добра версия. Това го казвам заради мъжа! 🤣🤣🤣🤣🤣

Аааа, и трябваше да довърша защо са непоправимо ранени... онези хора...
Ами, така... Вече не се сещам...

Аз ще направя торта, ще изляза с приятелки, ще споделя със сестра ми, с майка ми, с приятелка. Ако раните на децата минават, когато бъдат целунати от мама; ако си прощават, когато се целунат и прегърнат, то по този начин аз себе си целувам и прегръщам! За да ми мине. 

...Торта "Белгийска целувка"

Всички деца като малки трябва да бъдат целувани, милвани, да усещат любов. 
Те ще са възрастни, които умеят да превързват рани (свои и чужди) с прегръдка, с целувка,  с едно Извинявай...
А, нецелунатите ще раняват... Най-много себе си 😐®️
💋💋💋®️

Коментари