Торта Шахмат

Напоследък много се активирах. Готвя, готвя, готвя си....Ама все хубави, все лесни, а на вид ефектни вкусотии...
Освен,че готвя, днес се и хваля малко! Иначе кой да ме похвали... В къщи винаги има десерт и за тях това е нещо нормално. По скоро биха се жалвали, ако няма нещо сладичко, но не биха се сетили да ме похвалят. Може би един човек визирам, но както и да е 😉. И аз съм свикнала, и за това сама си се хваля! 
И за да не чакате да пусна рецептата в някоя група за да разберете за нея имате две опции:
1. Да последвате страничката ми във фейсбук: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090528954667
2. Да последвате блога ми: 
 А, сега да ви разкажа за тортата. 
Продуктите всеки ги има в кухнята си. 
Само направата на ефекта шах отнема една идея повече време и то не защото е трудно, а защото малко повече се концентрирам.
Необходими продукти за първия блат:
2 яйца
250 гр. Захар
50 гр. Олио 
120 гр кисело мляко
Ванилия
1 пакетче бакпулвер
180 гр брашно 
Необходими продукти за втория блат:
2 яйца
250 гр. Захар
50 гр. Олио 
120 гр кисело мляко
Бадемова есенция 
1 пакетче бакпулвер
160 гр брашно 
2 с л. Какао.
Начин на приготвяне:
Разбих яйцата със захарта и добавих  продуктите по изброения по-горе ред. Готовата смес сипвам във форма с диаметър 26 см., дъното на която покривам с хартия за печене. Пепе се на предварително загрята фурна на 180°  около 20-25 минути.
По асушия начин и втория блат.
Когато изстинат напълно, всеки блат режа на кръгове. Ползвах две чинии с различна големина и една по малка форма за сладки.
После ги размествам като редувам бял кръг -какаов кръг-бял-каков.
Идва ред на крема.

За крема:
1 пакет крем ванилия за бисквитена торта
1 л мляко
150 гр захар
Сложих и малко масалце, ок.30-50 гр (5 минути след като свалих крема от котлона).
Орехи за поръсване 
По оригинална рецепта знам,че трябва да е с домашен крем- прясно мляко, захар, яйца и брашно+ванилия, но точно тази е с готов крем за бисквитена торта.
Крема го приготвих според инструкциите, но захарта увеличих с 50 гр. Вместо 100 сложих 150 гр. Изчаках малко да поизстине (не много) и намзах торта.
По желание може да сиропирате с подсладено млякото - 5-6 лъжици на блат. 
От много снимки, забравих да сиропирам горния. Но, само който чете ще го знае.
Слагаме един шарен блат, мажем с крема, слагаме втория блат и пак мажем с крема. Поръсваме с орехи и в хладилника.
След около 3-4 часа може да я опитате. Но аз винаги първо снимам и после опитвам 😉.

Коментари