Това е първата баклава, която съм правила. По рецепта на моя бивша колежка и любима приятелка. Много орехи трябват, много... И малко трудно ми е да дам точни пропорции за броя на корите и шербета.
Вземам един пакет кори за баклава. Но искам да кажа, че съм правила и с една идея по- плътни кори за баница, и пак става много хубава баклава.
Та, докато свършат орехите е рецептата.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баклава (за баница);
Разтопено краве масло;
Едросмлени Орехи -много орехи;
За шербета: Ако ползвам цял пакет кори, шербета е 1 кг вода и 1 кг захар. Капвам малко лимонов сок.
Начин на приготвяне:
Първо приготвям шербета. След това започвам с баклавата.
Намазвам една кора с масло, върху нея поставям втора. Намзвам с масло и покривам с орехи. Не ръся, а ПОКРИВАМ.
Върху тях слагам още един лист, мажа и навивам на стегнато руло. Режа на малки (2-3 см) рулца и нареждам върху намаслена тава. Намазвам ги отново с масло и във фурната, която предварително е загрята на 160°.
Можем да сервираме така като руло или като пънче (изправено). Може и направо от тавата да си хапнете.
Правих и другата баклава,която споделих скоро. Остана ми шербет и правих сиропирани хапки с тахан и грис. Като ги опитам, ще споделя и рецепта, ако си заслужава.
Много готвих, много...
За всеки случай оставям и линк за по-долу, страница където споделям новите рецепти от блога: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090528954667
Коментари
Публикуване на коментар