Все си мисля,че баклата трудно се приготвя дори да е с готови кори...
Необходими продукти:
И всеки път като я приготвя се убажедавам,че не е толкова сложно.
Този път се вдъхнових от една кулинарка, която следвам Айше. Има страница във фейсбук, я точно тази баклава изглеждаше много изкушаваща. Пък и на пръв прочит лесна.
15-20 броя листи (кори) за баклава
250 гр. масло
За пълнежа:
2 ч ч. Мляко
3-4 с.л.захар
1 кафена чаша грис
Ванилия
Смлени орехи или други ядки
За сиропа:
2.5 ч.ч. вода
2.5 ч.ч. захар
1-2 резена лимон
Първо приготвям сиропа и пълнежа. Всичко за сиропа в тенджера и варя още около 5 минути след като се разтопи захарта. За пълнежа всичко пак в тенджерата и докато се сгъсти варя и махам от котлона.
Всяка кора мажа с разтопено масло и ги редя една върху друга. Накрая нарязвам наредените кори на квадрати. По средата на всеки квадрат слагам от гриса и орехите, и сгъвам на триъгълници.
Редя ги в намаслена тавичка, ма а Гибс останалото масло и ги пека в предварително загрята фурна на 180°. Готовата гореща баклава заливам със студения сироп. Като сервирам поръсвам със шам фъстък.
Коментари
Публикуване на коментар