След преса за орехчета, крайно време беше да се сдобия и преса за гъбки. И за това рецептата започвам пак с уговорката да имате преса.
Пак ще приложа линк към страницата от където аз си купувам: https://www.facebook.com/PRESIzaSLADKI
Много съм доволна от комуникацията с тях и от пресите, разбира се. А, пресите им винаги са придружени с много рецепти.
Та, това са втория вариант гъбки,които правя след лесните сладки гъбки (пичурки).
Това е първи опит с пресата за гъбки за това не са перфектни, но за сметка на това станаха много ефектни гъбки.
Радост за децата, а за за възрастните спомен от детството.
Необходими продукти:
2 яйца на стайна температура
250 гр масло за готвене (маргарин)
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч. л. Сода бикарбонат угасена в няколко капки оцет
4 ч.ч. брашно (контролирано)
Сладкарска боя, захар, кокосови стърготини и щоколад за декорация.
Разбивам яйцата и захарта. След това добавям маслото, содата и брашното.
Готовото тесто слагам в хладилника за около час. След това правя топчета с големина 8 гр. Поставям във всяко гнездо на пресата, която е предварително загрята на котлона и от двете страни. Затварям и пека по 2-3 минути и от двете страни.
Шапките на готовите изстинали орехчета топвам във вода с разстворена червена боя и овалвам в захар. Някои е в захар смесена с кокосови стърготини, за други разтопих шоколад. Потопените в шоколада овалвах пак в кокосови стърготини. И гъбките са готови.
Получават се 110-120 гъбки.
Идеални за някой повод - и на вид и на брой.
Коментари
Публикуване на коментар