Вчера споделих рецепта на пиле по китайски, но преди нея аз правих суши. И то за първи път, а забравих да споделя.
За всичко е виновна азиатската седмица в Лидъл.
Накупих восорсли, нудели, сосове, тапиоки и пр.
Първо правих суши, а на другия ден пиле по китайски .
Приготвянето на суши не било сложно, справих се. В опаковката на почти всяко едно от продуктите има инструкци за начина на приготвяне.
🥢Водорасли Nori за суши
🍚Ориз за суши
🍣Оризов оцет
🥑Авокадо
🥒Краставица
🦞Рулца от раци
🧀Филаделфия
🍣Сьомга
🥢 захар и малко сол
Килимче за приготвяне на суши - задължително!
Начин на приготвяне:
Ползвах половин пакет ориз т.е. 250 гр.
Първо го измих добре докато водата стане възможно най-бистра.
Кипнах вода и пуснах проза в нея. Слязох пропорциите от пакета - на 100 гр. ориз 250 грама вода. Значи съм сложила около 600 гр . Затварям тенджерата и чакам от страни на капака да почнат да се проявяват мехурчета -аха, да прекипи. След това намалям на минимум и варя още около 10 минути.
През това време слагам на колона 2 с .л. оризов оцет с 1 с. л. Захар и 1/2 чаена лъжица сол. Като се разтопи захарта, махам от котлона.
Готовия ориз изчаква още около 10 -15 минути на затворен капак.
Прибавям сместа с оризовия оцет към проза и разбърквам.
Започва същинската част.
Върху килимчето слагам водораслото, от горе покривам с ориз и притискам.
След това в единия край на водораслото (от където ще почна да навивам) редя авокадо, Филаделфия, рулца, краставицата, които са нарязани на ивици.
Може само с един вид пълнеж, всяко. А може и от всичко по малко във всяко. Въпрос на предпочитание и вкус. И навивам.
Самото рязане трябва да е с остър добре режещ нож и след всяко рязане да го намокряте.
Мисля докато приключи седмицата да се заредя с още продукти. Така че да знаете, че това няма да е последната азиатска рецепта в блога ми.
Коментари
Публикуване на коментар