Този кекс го правя за пръв път, но няма да е за последен. Лесен, ако изключим това рендосване на тиквата.
Алейна беше поканена на рожден ден на Дениз от нейната група...
А за майката на Дениз бях писала, когато споделих баницата с царевично брашно...
Та... От вътре ми дойде да направя някой сладкиш. Исках бисквитки, но нямах време. Имах 1/4 тиква и реших... Кекс ще е!
Имах и орехи готови почистени от свекървата! Имах шоколадови капки снабдени от мама!
Ами, кекс с тиква, орехи и шоколадови капки, и канела и индийско орехче и, и...
Необходими продукти:
3 яйца
220 -240 гр. Захар
300 -320 гр. Типово брашно
140 мл. Олио
300 гр. Настъргана тиква
Пакетче бакпулвер (10гр)
1/4 сода бикарбонат
Щипка сол
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
1/2 ч.ч. шоколадови капки
Мазнина за намазване на формата за кекс и пудра захар за поръсване (около 2.ч.л.)
Първо смесвам сухите съставки: брашното, канелата, индийското орехче, солта, бакпулвера и содата. После разбивам яйцата със захарта след което добавям и олиото. След кратко бъркане добавям и половината брашно и бъркам с миксер на по-слаба скорост.
Ред идва на тиквата, а след нея на другата половина брашно, които вече бъркам със шпатулата, защото става много гъста смес. Накрая добавям орехите и шоколадовите капки.
Намазвам формата за кекс с мазнина и поръсвам с брашно. Сипвам сместа и пека в предварително загрята фурна на 180°. Около 40-50 минути.
Когато е готов изчакваме около 10-15 минути да изстине и след това го обръщаме! Поръсваме с пудра захар след като изстине напълно, но аз не можах да изчакам, защото бързах за рождения ден.
Но стана! Надмина очакванията ми, а аромата на тиква и канела се разнесе из цялата къща. За това оставих и две парчета за тези,които не са на рожден ден 🎊
Това да ти дойде от вътре е много важно...
Може би и за това се получава!
И колежките така се шегуват с мен - правя за техни рождени дни, за поводи, но трябва от вътре да ми дойде!
Тоест аз да настоявам да приготвя нещо!
А, ти да си заслужил моето настояване!
Коментари
Публикуване на коментар