Тирамису

 Събота си ходих на село.
 Това е моето село, на моя мъж селото, на майка ми, на баща ми, на свекър ми, на свекърва ми, на зет ми...
 Въобще всички сме от едно село. И въобще докато четете колко хора сме от там, селото ви се струва град, нали?
Но, така е... Няма външни при нас. Поне за сега...😉
Докато бях ученичка от първия ден на ваканцията, до последния прекарвах при баба и дядо. Сега тях ги няма, селото го има, къщата също... 
Ако родителите ми и сестра ми не живееха в чужбина щеше да е супер. Когато си отида на село щях да се видя с всички. С всички любими...
Но, в къщата ходя. И искам да ви кажа, че имам най-подредената майка. Най-предвидливата. Когато вляза в нейната къща (било на село или в Разград) винаги всичко си в на мястото, което трябва да е. Дори срока им за годност предвижда на продуктите и ги нарежда според това. 
В този ред на мисли искаю и да я похваля още. Преди няколко месеца се пенсионира в Белгия. Тя чистеше къщи. И всички нейни клиенти са отказали друг да почиства къщата им. За това фирмата предложи отново на майка... Та пенсионерка, но няколко часа на седмица поработва. 
Почти ще забравя защо писах всичко това...
Ходих в къщата на наще на село, отаватям шкафа и хоп бишкоти за тирамису...години още 2 месеца. Но, наще ги няма и за да не станат зян, аз взех нещата в свои ръце (взех бишкотите демек).
Купих маскарпоне и яйца и с продуктите бях готова. И в 2 часа през нощта, и тортата беше готова.


Необходими продукти:
Един пакет от 400 гр. Бишкоти 
1 ч.ч. пудра захар 
5 яйца 
Шипка сол
500 гр. Маскарпоне 
300-400 мл. Кафе 
Есенция ром
Какао за поръсване 
Начин на приготвяне:
Първо приготвям кафето, добавям есенция и оставям на страна.
Отделих жълтиците от белтъците. Първите разбих с пудрата захар, а белтъците с щипка сол. 
Към разбитите жълтъци постепено добавих и маскарпонето и бъркам на ниски обороти. После вече с шпатула добавям белтъците и бъркам.
От готовия крем слагам малко на дъното на дълбока тавичка и започвам да редя бишкотите,които първо потапям в кафето. 
Три реда наредих и ми останаха около 7-8 бишкота. Отгоре поръсих със какао.
Снимах и си легнах да спя...в 2 часа... през нощта...



И пише, че Тирамису означавало "ободри ме", "вдигни ме на крака"... 
В моя случай "преспи ме" 😉
И друго искам да ви кажа: гарантирам,че и майка ми, и баща ми могат да направят по-хубаво тирамису от мен. Все пак имат сериозен стаж в италианска кухня...си биха ме критикували за есенцията ром, но това имах, с това направих 🇮🇹🇧🇬😉

Коментари