Постен кекс със сладко от смокини

Последно като приготвих дубайския шоколад ви обясних колко държави вземат участие с продукти в направата му...
Сега мога ли един обикновен постен кекс да ви докажа, че е интернационален 😉 
Или поне така да го представя... 🤗
В блога ми много сте чели за тези две момичета-холандки: Ели и Неше. Мисля ,че съм казвала ,че са и етърви. Най-готините етърви, които познавам. Много добър тандем са двете, особено в готвенето. От тях имам много рецепти, като започнем от мароканските бонбони, пилешките филенца с корнфлейкс, италианската салата и много др.
Нищо, че ги наричам холандки. Всяко лято са в България и в родното ми село сме си комшийки...и роднини, и...и
Та, тези две момичета дошли чак от Холандия и правили зимнина...Буркани!
И от тези буркани, бурканче сладко от смокини за мен!
Е, сега питам: Какъв е този постен кекс ако не е международен? Идват от Холандия за да го приготвят в България! Сладкото 😉


Необходими продукти:
Бурканче (200гр) сладко от смокини 
300 мл вода 
130 гр. Захар 
130 мл. Олио 
1ч.л. сода бикарбонат 
1ч.л. бакпулвер 
500 гр. Брашно (контролирано)
1 ч ч. Смлени ядки (имах бадеми)
Пудра захар за поръсване 

Начин на приготвяне:
Първо се разбъркват добре сладкото и водата, после се добавят захарта, олиото и останалите съставки по иброения ред. Брашното го слагам на няколко пъти. Получава се гъста смес, към която пробвам ядките.
Сипвам сместа в продълговата форма за кекс, която е покрита с хартия за печене.
Пека на предварително загрята фурна около 45-50 минути на 170 °. Проверявам с клечка за готовност.
Готовия кекс поръсвам с пудра захар след като изстине напълно.
Като се има предвид,че няма яйца, кекса е една идея по-тестяв. Но е ароматен и страхотен за закуска с чаша кисело мляко или добра компания за следобедното кафе. 
И така...Мисля че идва ред на свекърините буркани със сладко от сини сливи. 




Коментари