Лемингтън

Този сладкиш ще се приготвя, приготвя и пак приготвя...
Обичам да откривам сладкиши,които трайно ще се наместят в графа "любими и лесни". Този е точно такъв!
Името си носи от австралийския лорд Лемингтън. Дали самият той, или пък съпругата му лейди Лемингтън го е приготвяла не знам. Но знам, че на вкус си е баш -баш сладкиш за лордове. 

Необходими продукти:
3 яйца
3/4ч.ч захар
1/2ч.ч олио
1/2ч.ч прясно мляко
1 и ½ ч.ч брашно
2 и 1/2ч.л бакпулвер
Щипка сол
За глазурата:
1 ½ ч.ч прясно мляко
125 гр масло
1ч.ч захар
5 с.л какао
За овалване: орехи, кокосови стърготини или други ядки по ваш избор 

Смесвам брашното с бакпулвера и солта.
Разбивам яйцата със захарта и малко по малко прибавям олиото.
Към получената смес прибавям на няколко пъти сухата смес като редувам с прясното мляко. Накрая завършвам пробването с брашно.
В застлана с хартия за печене и намаслена тавичка изсипвам готовата смес. Размерите на тавичката са около 30/20 см. (+- ).
Пека в предварително загрята до 180 ° фурна около 20-25 минути. Проверя за готовност с клечка. 
Малко като поизстине изваждам върху решетка и оставям до пълното му изстиване.


Започвам с глазурата.
Смесвам всички продукти и на котлона. Бъркам до получаване на еднородна смес. Свалям от котлона и изчаквам малко да изстине (ок. 10 минути). След това започвам фа потапям изстиналия и нарязан на квадратчета сладкиш.
След това овалвам част от сладкиша в кокосови стърготини, а другата част в смлени орехи. Покривам ги с фолио. Хубаво е малко да престоят преди консумация.

Коментари