Бях ви писала,че в една от кулинарните групи,които следвам обявяват предизвикателства. Това е рецепта, с която се включих в предизвикателството.
Рецепта на Джейми Оливър. Човека, който готви бюджетно, а рецептите са много лесни за изпълнение.
Та, много просто едни яйца на тиган. Но!
Нищо общо с тези, които сте яли до сега!Сусама и соса Хойсин са главните виновници за страхотния вкус .
Това е линка към оригиналната рецепта: https://www.24kitchen.bg/recipe/parzheni-yaytsa-po-aziatski
Но соса Хойсин си го направих сама.
Необходими продукти:
- 2 големи яйца
- 2 дълги люти чушки (моите не бяха люти)
- 2 стръка пресен лук
- 2 с.л. бял и черен сусам
- сол и черен пипер
- зехтин
- 1 с.л. сос Хойсин
- 1 ч.л. червен винен оцет
Необходими продукти за соса:
50-60 мл соев сос
1 с.л. фъстъчено масло
1 с л мед или кафява захар
2 ч.л. оризов оцет
1 скилидки чесън (ситно нарязан)
Щипка черен пипер
Всичко за соса смесвам и бъркам върху котлона докато захарта се разтопи до хомогенна смес.
Махам от котлона и оставям да изстине.
Почвам с яйцата. Слагам мазнина в тиган и запичам сусама за около минута. Върху сусама чупя две яйца и покривам тигана с капак и намалям леко ( в случая от 9 на 7 степен) Когато сусама запука значи яйцата да готови. Сврвирам в чиния като едното яйце леко прегъвам за да се види ефекта от сусамовата коричка. Поръсвам със зелен лук и чушките и заливам със соса Хойсин.
Посипах малко със зрънца от нар за цвят.
Предлагам и вие да предизвикате себе си!
Ще ви хареса 🤗
Коментари
Публикуване на коментар