Маслени курабии

В една хубава кулинарна група обявиха предизвикателство - да се готви по рецепти на известни готвачи в рамките на обявения период. Уж не се изкушавам, но не знам когато обявиха предизвикателството за рецептите на Рефика Биргюл, не устоях, предизвикахаме...
Първо сготвих яхния, но това да участвам само с яхния, не ми беше достатъчно.
И така попаднах на този сладкиш. Но! Пиша сега рецептата, но ще я публикувам към коледните ми рецепти, към коледния ми албум. Защото е идеален за празниците! Много пудра захар и ядки, за разкош малко есенция. А, приготвянето, уникално лесно. Нещо като "приготвих го между другото". А, количество?! Доста. И това ги прави идеални за празниците.
Необходими продукти:
125 гр. Масло на стайна температура 
1 в. ч. Захар (чашата е 250 мл)
1 яйце
1 водна чаша (един пръст надолу) зехтин
2 с.л. кисело мляко
1 ч. л. Сода бикарбонат 
5 в.ч. брашно
Ядки по избор: сложих две шепи лешници
Бадемова есенция 
1 в.ч. пудра захар за ПОКРИВАНЕ на сладките курабии
Начин на приготвяне:
Маслото, зехтина и захарта слагам в купата на блендера и разбивам. Добавям яйцето, киселото мляко и содата и пак разбивам. Накрая добавям и 2. 1/2 чаши брашно. Лепкавата смес изкарвам в дълбока купа и постепенно добавям останалите 2 1/2 чаши брашно.  Готово меко тесто застилам в тава и пека 30-35 минути в предварително загрята фурна на 180 °. Готовия леко изстинал сладкиш покривам с пудра захар и режа на квадратчета с големината на баклавички.
Няма по лесен сладкиш! А, за вкуса всички потвърдиха,че е страшно вкусен.

Коментари