Шоколадовите лава кейкове на Силвена Роу

Много харесвам тази жена. Как изглежда, как говори, как готви, как живее... в мен буди винаги възхищение и респект! 
И въобще трудно бих разбрала ако има някой, който не я харесва. И ако познавам съответния човек със сигурност бих го оправдала с познат за мен някакъв емоционален недостиг или комплекс в характера му...
Както и да е ...
Много положителна жена. И знаете ли, това което тя описва като вкусва нещо и като готви, наистина човек го усеща при изпробваните нейни рецепти.
Този лава кейк направо разтапя любителите на шоколада. 
Нямах форми и ги приготвих в чаша. А някои във силиконови формички за мъфини. Но формичките ми са малки и там се губи ефекта лава. Пак го има, но не се стича много. 
Необходими продукти:
115 гр. Краве масло
170 гр.  Тъмен шоколад
2 яйца
2 жълтъка
50 гр. Захар
2 с.л. брашно
Щипка сол
Пудра захар за поръсване
Замразени ягоди при сервиране 

Начин на приготвяне:
Разтапяме на умерен котлон маслото и шоколада. През това време включваме фурната да  загрява на 230° и започваме да разбиваме яйцата.
Първо двете яйца после двата жълтъка, захарта и щипка сол. 
Накрая добавям брашното и леко изстиналия разтопен щоколад с масло.
Чашките ги намслявам и поръсвам с брашно. Сипвам сместта. Ще се получат около 4-5 лава кейка. А ако ползвате малки форми за мъфини около 8-10 броя. Но пак предупреждавам,че с малки форми се губи лава ефекта. Вкуса пак е страхотен.
Пека около 6-7 минути. След като ги извадя изчаквам около минута и ги обръщам.
Изчаквам още около 4-5 минути, поръсвам с пудра захар, аранжирам със замразена ягода и поднасям. 
Уникално! Вкусно! Невероятно!
Идеята за замразена ягода ми дойде като серивирах, но се получи невероятна комбинация с топлия лава кейк.
Приготвя се за има-няма 20-30 минути и има много изискан вид и ефект!


Коментари