Слагам двете възможни имена, с които може да се намери тази рецепта. Първото е гръцко наименование, второто турско. Ако аз трябва да кажа побългарено - баклава с мляко, грис и яйца. Или за да няма обидени, гръцка баклава с турски кори.
Но! Баклавата я правих здравето на моята сестра. Един ден по-рано почерпих, защото днес се срещнах с наще, а тя утре има рожден ден. Но, идеята беше да се почерпим с моите родители, които са ме дарили с най-прекрасната сестра на света.
А, знаете ли колко бях плакала за това, че не е момче. За това сега пък от по-рано черпя. Защото тя е била първия ми най -голям подарък от живота.
Втория човек след майка ми, който толкова много мисли за мен. Вече като леля и за племенниците си! Така че ако имате сестра като моята, всеки ден ще ви се се черпи. 🤗
Необходими продукти:
1.200 л прясно мляко
1 водна чаша пшеничен грис
1/2 водна чаша захар
1 с.л.краве масло
2-3 капки ванилия
3 яйца
3 с л. Захар
1 с.л. царевично нишесте разтворено в малко вода
1 пакет кори за баклава
180 гр.разропено краве масло за намазване.
За сиропа:
1 водна чаша вода
1. 1/2 чаша захар
Сок от един лимон
1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Слагам в една тенджера първите 5 продукта и на котлона. Бъркам на често. Като започне да бълбука намалям с една две степени котлона, добавям разтвореното във вода нишасте и продължавам да бъркам докато се сгъсти. Свалям от котлона и оставям на страна леко да изстине.
През това време разбивам 3-те яйца със 3 лъжици захар и прибавяме бъркайки към леко изстиналия крем.
Разделям пакета кори по равно на две. При мен беше 10/10.
Намазвам дъното на тавичката с маслото и започвам да редя корите като всяка мажа обилно с масло. И така 10 кори. После сипвам крема и повтарям същото с останалите 10 кори. Леко нарязвам корите с остър нож и пека на 170 -180° в предварително загрята фурна около 35 - 40 минути до златисто. След като е готово заливам горещата баклава с поизстиналия сироп.
Сиропа приготвям като всички съставки без меда, слагам на котлона.
Меда прибавям към готовия сироп 10 минути след като го сваля от котлона.
Много вкусен десерт. Сравнително лека версия на баклава.
Та, черпя ви ! Черпя за това, че съм заслужила да имам сестра! И за това, че я обичам много ♥️
Коментари
Публикуване на коментар