Вчера торта, днес торта...
Чудя се понякога и на себе си 🤔 Не знам дали има човек, който просто ей така, за удоволствие да приготвя торти всеки ден.
Но, това е положението- ще се яде!
Вчерашната бисквитена торта беше за колегите. А, днешната нека да е за "колегите" в къщи 🤣
Чудела съм се ако примерно работя в сладкарска къща или цех дали няма да съм най, най-щастлива 🤔 Не! Тогава удоволствието става работа, в която имаш шефове и всякакви,които ще ти казват: "Този крем не в достатъчно гъст", "Слагаш много шоколад!!!"... Няма как да стане.
Отделно са ме молили срещу заплащане да приготвям салдкиши в автентичния им домашен вид или да работя кетъринг.🙃 И това няма как да стане!
Защото за мен готвенето е удоволствие. А за удоволствие взема ли се пари ?🤗 Не 🙃
Това е нещо като платена любов...🤣🤣🤣
Разбира се това е само моето мнение за моите отношения с готварството с цялото ми уважение и респект към тази, които работят в тази сфера - сладкарници, ресторанти, сладкарски работилнички и др.
Та опитаха я и казаха,че е яка, различна и изискана. Сега ви давам и продуктите...
200 гр.смлени бадеми
6 белтъка
130 гр. Захар
Щипка сол
За крема:
200 гр течна сладкарска сметана
5 жълтъка
120 гр захар
Бадемова есенция няколко капки
150 гр. Краве масло
За украса:
Филиран бял шоколад
Начин на приготвяне:
Белтъците поръсвам с шипка сол и разбивам с миксер на висока скорост. Постепенно добавям и захарта и пак разбивам. Накрая добавям смлените бадеми постепенно и бъркам със шпатула.
Тази смес деля на 2 и пека на два пъти.. при мен сместа за един блат беше ок. 250 гр.
Ползвах форма с диаметър 25 см.
Разпределям сместа в тавичката, дъното на която предварително е покрита с хартия за печене и пека на 170 ° около 20-30 минути.
После втория блат и идва ред на крема.
Жълтъците разбивам със захарта, сметаната я затоплям и мамрумка струйка при постоянно бъркане добавям към жълтъците. Тази смес слагам на котлона на слаб огън и бъркам докато започне да се сгъстява. Като се сгъсти сместа, махам от котлона, оставям да се охлади на стайна температура. През това време маслото разбовам. После добавям постепено от крема към маслото и разбивам на ниска скорост. Готовя крем сложих в хладилника за около 10-14 минути, но не е задължително.
Сглобяването още по-лесно. Блат -крем-блат -крем.
Покрих с филиран бял шоколад. Може и с ядки. В халдилника за минимум 4 часа и после снимах. Рязах и снимах.
Коментари
Публикуване на коментар