Два пъти в целия си съзнателен живот съм купувала тофу и...изтича му годността и го хвърлям. Просто си казвах явно не е мойто щом не стигам до приготвянето му.
Преди месец и нещо дъщеря ми настоя да купим някакво на промоция с уговорката тя да го готови. Да, готви и тя. Ако нещо й допадне от Тик-ток... Някаква атракция.
Но така и не стигна до тофуто. Този път реших да не изпускам срока на годност и направих пържено тофу. Облизаха чинията...
С моето гладуване, аз пък само се и лизвай на сухо. Не за друго, но просто бях сигурна,че това тофу ще носи на една чаша студено бяло вино.
Необходими продукти:
200 гр. Тофу (но хубаво е да усвоите дозата)
Два стръка пресен чесън
4 с л.Царевично нишесте
1/2 ч.ч. черен пипер
1/2 ч ч сол
Олио за пържене
Сусам за поръсване
За медено -соевия сос:
2 -с.л. мед
Кафена чаша соев сос
1 с л. Оцет
1 с л Лимонов сок
Шипка черен пипер
Нарязвам тофуто на кубчета. Слагам черния пипер и солта в царевичното нишасте и овалвам парчетата тофу в него. Оставям така да попие и се заемам с направата на соса.
Всички съставки за соса ги смесвам слагам на котлона. Като се разтопи меда и всичко се смеси изчаквам още около 5 минути на слаб огън и свалям.
В тиган нагорещявам олио и пържа тофуто до златисто. Малко преди да сваля тигана от огъня слагам нарязания на ситно зелен чесън.
Готовите парченца слагам в чиния отцеждайки от олиото. Заливам със соса, поръсвам със сусам и още зелен чесън.
Когато го приготвя за себе си, ще го поднеса с чаша бяло вино.
Коментари
Публикуване на коментар