Агнеса

Мислех, че съм направила промишлени количества баклава, но уви... Три дена... И баклава вече няма. 
Ако трябва да бъда искрена, този път и аз помогнах. От утре спирам консумацията на всякакъв вид сладко и тесто! 
Но днес Агнеса правих. За колегите.
В сутришната си публикация за деня на книгата, споменах ,че ще правя и ето, Агнесата вече е факт. 
Лесна е за приготвяне. Малко продукти, повече време отнема.
Необходими са ви:
5 яйца на стайна температура (белтъците за тестото, жълтъците за горния слой)
125 гр. Масло на стайна 
1 ч.ч. ситно смлени орехи
2 ч.ч. пудра захар ( 1 чаша за тестото и 1 за крема с жълтъците).
1 ч.ч. брашно
2 ванилии 
Щипка сол 
Начин на приготвяне:
Разбивам белтъците с щипка сол. 1 чаша пудра захар разбивам със маслото. 
След това постепенно прибавям към белтъка и бъркам. След това добавям и орехите, ванилията и накрая брашното.
Сипвам горивата смес в намаслена тавичка, заглаждам и пека около 30 минути в предварително загрята фурна на 180°.
Готовият сладкиш оставям да изстине около час-час и половина.
Приготвям крема като разбивам жълтъците с другата чаша пудра захар и ванилията. 
Върху изстиналия сладкиш намзвам крема и суша във фурната на 80° за около 20 минути. 
И пак трябва да изстине напълно за да го нарежете и опитате. 
Аз го опитах, детето опита - хареса ни! Значи утре може да се носи за почерпка! 
А, четящия човек, за който днес ви писах,  пак четеше, и пак четеше... Едва ли е разбрал,че нещо вкусно е изпуснал да опита! Затова, за него няма Агнеса!
Оставям и линк към страницата във фейсбук: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090528954667

Коментари