Домашно кисело мляко

Много съм доволна. Сама ще си правя вече. Преди години ми даваха домашно мляко и пак съм си правила. Но с купешко прясно мляко се обезсмисля направата на домашно кисело мляко.
Случайно като се връщах от магазина видях един човек, който затваряше багажник пълен с шишета млека. Оказа се, че продавал и дори разнасял на адрес. Та, така ...
Да знам, че много хора казват това мляко не е изследвано, толерираш сивата икономика...
Но! Баба ми дядо ми отглеждаха крави, ние израснахме "плувайки" в мляко. И това мляко ми мирише и има вкус на тяхното. Има и каймак -такъв какъвто купешките нямат. И за това целия процес е на моя отговорност, причината, за който са спомените ми от детството. 
А, що се отнася, за това, че купувам от улицата...
Някой от магазин да ми даде такова мляко -с каймак! 
Може би има, но аз не съм случила... 
И всичко това съвсем не значи,че спирам да купувам или заклеймявам купешките, напротив, свикнала съм и с тях. Но като говорим за домашно кисело мляко, нека да е с домашно прясно!
И ето за старт ползвах купешко 🤣 кисело мляко. За първа закваска...
Купих:
2 литра прясно мляко
Ползвах и 5-6 лъжици кисело мляко за закваска.
Сварявам прясното мляко, оставям да изстине до толкова, че да ми издържи пръста на топлотата на млякото. Доста пъти подскочих, докато стигня до търсената температура. 😉
После във всяко бурканче слагах по една лъжица кисело мляко и сипвах топлото мляко. Имай два буркана, за това яполз2ах и едно гювече. Затварям ги и ги слагам в хладилна чанта. Или пък завиваме хубаво с хавлии. Аз завих и хладилната чанта. Правих го през нощта. На сутринта в 9 часа имах кисело мляко 🤗
Сега мисля да ползвам за закваска това.


Коментари

Публикуване на коментар