Сиропирани сладки с тахан и грис

Няма нужда да казвам, че подготовката ми е за Байрама. След два вида баклава имай останал шербет и направих тези сладки.
Опитах едно и въпреки, че не беше попила напълно от сиропа, на вкус ми хареса. Не знам дали до сутринта дали ще попие, или просто няма да го има защото моя мъж като фъстъци почна да ги яде. И ако през нощта стане и се разходи два пъти, утре няма да има и следа от сладкишите.
Лесни са:
1 яйце
125 гр маргарин
2 с.л. Сусамов тахан
1 ч л. Бакпулвер
2 с. л. Пшеничен Грис
30-40 мл. Олио
250-300 гр. Брашно
За овалване: 150 гр.пшеничен грис 
Шербета се приготвя в съотношение 1:1 вода захар и няколкото капки лимонов сок.
Омесвам меко тесто, като накрая брашното добавям контролирано. Слехам 200 гр. Брашно и после по малко ако е необходимо.
От тестото късам топки колкото мандарина и правя фитили с дебелина около 2 см и дължина около 10 см. 
Овалвам фитилите в гриса и ги  режа  на малки парчета.
 Редя ги в тавичка и пека в предварително загрята фурна на 180 °.
Изчаквам леко да поистинат готови курабии и ги заливаме горещия шербет.
Стори ми се, че са доста на брой, но като видях мъжа как ги яде... Не са много!
Аз ги поръсих с шамфъстък, вие можете и с косови стърготини или с орехи, или други ядки.

Коментари