Ето, че и аз се включвам с козунак...
За пръв път правя. Обикновено както обичам да казвам - аз обичам лесните рецепти. И правенето на козунак ме е плашело. Истина е - месене се иска!
Но, доволна съм от резултата. Дори много!
Необходими продукти:
* 4 яйца
*130 гр. Захар
*1 пакетче ванилова захар
*130 мл. Мляко
*1/2 кубче мая
*550 -600 гр. Брашно
*50 гр. Олио
*50 гр. Масло - разстопено
За пълнеж: По избор - ядки, стафиди, тахан, мармалад, захаросани плодове, локум и др.
*Захар за поръсване
Най-напред смесвам маята с лъжичка захар и малко мляко. Оставям ги на страна да се разтвори маята.
В дълбок съд чупя разбивам с миксер яйцата (3 яйца+ 1 белтък, а 1 жълтък осъвям за намзване) със захарта и ваниловата захар. Прибавям млякото и кашата с маята и пак бъркам. Накрая постепенно прибавям пресято брашно. Оставям готовото тесто да почине 15 минути.
Започва МЕСЕНЕТО! Смесвам маслото с олиото и започвам да прибавям постепенно към тестото като меся до пълното поемане на мазнината. Вече готовото Козуначено тесто, оставям да втаса ида удвои обема си.
Готовото тесто излиза около 1260-1300 гр . Разделям го на две. А после тези две части деля на три или съответно на толкова колкото в необходимо за плетката. Тоест излизат два козунака. Аз едната част разделих на 4 и импровизирах. Получи се някаква плетка. Но аз ще пиша за другия,че негоммоха да обясня.
Трите части правя на дълги фитили в тях сложих захаросани плодове. Затварям ги ги усуквам.
Това било правилото - Има УСУКВАНЕ има КОНЦИ, няма усукване няма комци.
Усуканите фитили плета на плитка, като леко пак завъртам (усуквам) като плета. Слагам готовата козуначена плитка в продълговата форма. Приготвям и другия козунак и чак тогава почвам да ги мажа с жълтък и да ги поръсвам със захар. Другия може да си го приготвите във форма и плетка по ваш избор. Моята беше кръгла форма с диаметър 20-22 см. Пък ако не искате да импровизирате, правите още една плитка.
Пече се 15 минути на предварително загрята фурна на 150°, а после се увеличава на 180 ° и се пече още около 15-20 минути.
През това време наглеждайте и ако се наложи към края оставете фурната само на долен реотан.
Готов е! Ухае страхотно, изглежда страхотно! Не ми беше лесно и малко дясното рамо ме наболява, но... Струва си!
Коментари
Публикуване на коментар