Постен кекс с тахан

Часът е един през нощта, а аз съм будна. И не само будна. Готвя. 
За днешния празник, за 8-ми март... ♥️
Когато казвам, че обичам да готвя, това съвсем не означава като нещо,което обичам механично да върша и това да ми харесва. Или пък някои казват, че обичат повече да готвят от колкото да чистят или гладят. Подобно сравнение за мен чак е обидно.
Обичам за мен означава тръпка! Тръпка от приготвянето на нещо, тръпка в очакване на резултата, тръпка от реакцията на хората, които ще го опитат. Тръпка да направя 50 снимки, от които да избер 4-5, които да предадат моето виждане и усещане за този сладкиш (в случая).Тръпка, която за да я изпитам, няма неудобен час в денонощието.. .И какво като е 1 часа...
При мен е светло. Та, какво казваха за Венера -първа изгрява,последна залязва.
Сладкиш направих, постен. Чакайки го да изстине, пиша рецептата.

Необходими продукти:
200 гр. Сусамов тахан
200 гр. Захар
250 гр. Хладка вода 
260 гр. Брашно 
1 с .л. сода бикарбонат угасена в малко оцет
1 ч.л. канела
1 ч.ч. (непълна) стафиди
1 ч.ч. орехи 
Настъргана кора на лимон.
Пудра захар и канела за поръсване 
Начин на приготвяне:
В купа бъркам захарта с хладката вода и сусамовия тахан. После добавям загасената сода и брашното. Канелата, настърганата кора и накрая стафидите и орехите. 
В тавичка покрита с хартия за печене, която и леко омазних, сипвам цялата смес и заглаждам. Пека в предварително загрята фурна на 190° с вентилатор около 30 минути. 
И няма как да е празнично, ако не ви покажа моя зюмбюл от моята приятелка.
Всяка година ми подарява зюмбюл. Този път даже са три. Ухае цялата стая.
И нека всички дами получат много радост, много емоция, много настроение на днешния празник! Нека има тръпка 🙃
Нека ухае на щастие 🍀

Коментари