Спаначена торта с малиново кули

За мене 2022 година беше годината на спаначената тортата! Защо? 
Защото за 18 -ия рожден ден на голямата ми дъщеря правих спаначена торта, за моя рожден ден правих спаначена торта, за 5 -я рожден ден на малката ми дъщеря правих спаначена тортата... И накрая за нова година пак спаначена торта. 

Лесна, ефектна, лека на вкус и винаги сполучлива.
Необходими продукти:
6 яйца
300 г замразен спанак
3 ч.ч. брашно
3 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. олио
1 1/2  бр. бакпулвер (15 гр)
1 ванилия
Крем:
500 -600 мл течна сметана за разбиване
400 г крема сирене или маскарпоне или сладкарска извара 
1 ч.ч. с връх пудра захар 
1 ванилия
За Сиропиране: 
Подсладено с мед затоплено прясно мляко.
Може да е само спаначена торта без малинов блат. Но ако решите да е с малиново кули, трябва първо него да приготвите. Понякога го правя от предната вечер, но може и час-два по-рано.

За малиновото кули:

300 г замразени малини;                                   1 с. л. царевично нишесте (може и без);    150 г захар;                                                        150 г вода;                                                           10-12 гр. желатин на д-р Йоткер (пакетче разтворено в 70 мл вода)

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина във водата както е по указанията на опаковката. Кипваме малините със захарта и водата за 3 мин. и ги сваляме от котлона. След 2-3 мин. добавяме набъбналия желатин. Покривам форма с  ринг (20см ,може и 22см, но не повече) със стреч  фолио и я изливам вътре. След като се охлади малко го прибирам във хладилника. Така се получава един малинов блат -малиновото кули.

Сега вече може да се почва с блатовете...
Спанака и олиото пасирам. Започвам да разбивам с миксер яйцата и захарта. Добавям ванилияСлед това добавям малко от спаначеното пюре, малко от брашното, малко пюре-малко брашно и бъркам с шпатула. 
Готовата смес разделям на три и пека във форма 22 см., която е застлана с хартия за печене и леко намаслена. Пека на 160° в предварително загрята фурна до суха клечка.
За крема разбивам всичко в една купа и евентуално може да добавите захар допълнително по ваш вкус. 
Втория път крема ми стана малко по-течен. Веднага реагирах като добавих малко сметана на прах (от тези пудинговите кремчета без варене). Третия път го правих със маскарпоне. Последния със извара. Но резултата винаги е страхотен.
После редим: блат -сиропираме -крем -малиново кули -крем- блат -сиропираме. Украсяваме както си искаме. 
Ето ме и мен:
Едно парче с малинов блат:
Ако няма да я измазвате отстрани, може леко да остържете с нож блата за да се вижда зеленичко. 
И това е тортата на 2022 година за моето семейство! 
Започвам да мисля коя ще е тортата 2023 🤔

Коментари