За мене 2022 година беше годината на спаначената тортата! Защо?
Защото за 18 -ия рожден ден на голямата ми дъщеря правих спаначена торта, за моя рожден ден правих спаначена торта, за 5 -я рожден ден на малката ми дъщеря правих спаначена тортата... И накрая за нова година пак спаначена торта.
Лесна, ефектна, лека на вкус и винаги сполучлива.
Необходими продукти:
6 яйца
300 г замразен спанак
3 ч.ч. брашно
3 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. олио
1 1/2 бр. бакпулвер (15 гр)
1 ванилия
Крем:
500 -600 мл течна сметана за разбиване
400 г крема сирене или маскарпоне или сладкарска извара
1 ч.ч. с връх пудра захар
1 ванилия
За Сиропиране:
Подсладено с мед затоплено прясно мляко.
Може да е само спаначена торта без малинов блат. Но ако решите да е с малиново кули, трябва първо него да приготвите. Понякога го правя от предната вечер, но може и час-два по-рано.
За малиновото кули:
300 г замразени малини; 1 с. л. царевично нишесте (може и без); 150 г захар; 150 г вода; 10-12 гр. желатин на д-р Йоткер (пакетче разтворено в 70 мл вода)
Начин на приготвяне:
Накисваме желатина във водата както е по указанията на опаковката. Кипваме малините със захарта и водата за 3 мин. и ги сваляме от котлона. След 2-3 мин. добавяме набъбналия желатин. Покривам форма с ринг (20см ,може и 22см, но не повече) със стреч фолио и я изливам вътре. След като се охлади малко го прибирам във хладилника. Така се получава един малинов блат -малиновото кули.
Сега вече може да се почва с блатовете...
Спанака и олиото пасирам. Започвам да разбивам с миксер яйцата и захарта. Добавям ванилияСлед това добавям малко от спаначеното пюре, малко от брашното, малко пюре-малко брашно и бъркам с шпатула.
Готовата смес разделям на три и пека във форма 22 см., която е застлана с хартия за печене и леко намаслена. Пека на 160° в предварително загрята фурна до суха клечка.
За крема разбивам всичко в една купа и евентуално може да добавите захар допълнително по ваш вкус.
Втория път крема ми стана малко по-течен. Веднага реагирах като добавих малко сметана на прах (от тези пудинговите кремчета без варене). Третия път го правих със маскарпоне. Последния със извара. Но резултата винаги е страхотен.
После редим: блат -сиропираме -крем -малиново кули -крем- блат -сиропираме. Украсяваме както си искаме.
Ето ме и мен:
Ако няма да я измазвате отстрани, може леко да остържете с нож блата за да се вижда зеленичко.
И това е тортата на 2022 година за моето семейство!
Започвам да мисля коя ще е тортата 2023 🤔
Коментари
Публикуване на коментар