И пак чийзкейк...
И понеже ми е сполучлива основата за това винаги тя е следната:
200 гр бисквити (в случая Еверест-какао)
80 гр. Масло на стайна температура
Ако основата я ползвам в тава с 20 см диаметър, то тогава чийзкейка има и бисквитен борд. Ако е в 26 см тава, тогава бисквитения блат есамо основа (без борд).
В случая ползвах 20 см форма. Смлените бисквити омесих с маслото и притискайки оформих основната с борда. Сложих в хладилника да стегне докато приготвям крема. А за него ни е необходимо:
500 гр извара
200 гр. Сметана
200 гр захар (може и повече)
100 гр черен Шоколад
10 гр желатин
Разтопявам шоколада на водна баня и оставям на страна малко да изстине. Приготвям крема като разбърквам с миксер изварата, захарта и сметаната. Прибавям разтопения шоколад и накрая разтворения желатин според указанията. Разбърквам и сипвам сместа върху основата. Връщам обратно в хладилника да стегне поне час-час и половина.
През това време приготвям ганаша, който ни трябват:
100 гр.сметана
100 гр. Черен шоколад
Със затоплената сметана заливам шоколада и бъркам докато се разтопи. Изчаквам около 5 минути и заливам чийзкейка. И така, пак малко да стегне име готов. Може спокойно да замените изварата с крема сирене или маскарпоне, или черния шоколад с млечен.
Моето е навик. Свикнах с изварата (хем ми е бюджетна, хем вкусна). А за шоколада-просто обичам черен. Например белия шоколад го обожавам единственото и само върху мароканските бонбони.
Коментари
Публикуване на коментар