Щоленчета

По празниците толкова пъти ги правих тези щоленчета , толкова много раздавах рецептата, а забравих да я споделя. Чудех се дали да ги оставя като заглавие щоленчета или да ги нарека като например най-вкусните курабии... Много хора свързват щолените с празници, но аз бих си ги хапвала всеки ден, та за това...
Но си останаха щолени. Аз съм убедена,че веднъж щом ги опитате, няма да чакате празник за да ги направите пак. Или всеки път щом са на масатa, във вас просто ще е празнично.
Необходими продукти:
250 гр. крема сирене или извара
200 гр. масло на стайна температура (меко)
130-150 гр захар 
2 бр. яйца  
6 ч.л. бакпулвер
550 гр. брашно
2 бр.Ванилия 
180-200 гр. сушени плодове
150 гр. смлени ядки
100 гр. черен или млечен шоколад
За намазване и овалване са необходими още около 80 гр разтопено масло и пудра захар.

Така както са изброени, в същата последователност ги бърках за малко с миксера. След като сложа брашното яслите, плодовете и шоколада, омесвам меко тесто. 
*Тука искам да кажа, че първия път сложих смляно лешници и захаросани цитрусови плодове (от Лидъл ги вземам,но не са постоянен асортимент). Следващите пъти ползвах микс сушени плодове (фурми смокини, кайсии), които нарязвах на дребно и орехи (половината по-ситно, другата половина по-едро смляни). Но не мога да кажа,кои са по -хубави! Всички, които ги опитаха бяха очаровани и от едните и от другите. 
От тестото оформих малки топчета и ги наредих в тавата, която предварително покрих с хартия за печене. Пекох ги 20 минути в предварително загрята фурна на 180°.
След като изстинат напълно ги мажа с маслото и овалвам в пудра захар. 
И тази доза се получават около 60-70 броя щоленчета, в зависимост от големината. Не! Не са много! Страхотни са! 

Коментари