Защо така се казва- тортичка-пастичка?
Защото трябваше да е в правоъгълна тавичка, нарязан на пастички. Аз направих тортичка, нарязан на триъгълници.
Макар, че имах ядове като я приготвям, като я опитах, ми мина...
Рецептата е:
За блата:
4 яйца
200 гр. Захар
10 гр. Ванилена захар
20 гр. Бакпулвер
15 гр. Какао
190 гр. Брашно
100 гр. Олио
За крема:
2 пакета ванилови пудинга
1 л. Мляко
200 гр. Захар
100 гр.масло
200 гр. Сметана
За ганаша:
200 гр.сметана
200 гр. Черен шоколад
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес. Дибавят се продуктите по изброената последователност, накрая е олиото. Сместа се сипва в тава с диаметър 26 см,която е покрита с хартия за печене. Пече се на предварително загрята фурна на 180° около 20 минути. Когато изстине блата се разрязва хоризонтално на две.
Крема се приготвя според указанията зад пакета с единствената разлика,че в млякото слягате и 200 гр. захар. След като се сгъсти се маха от котлона и след около 15-20 минути се добавя маслото и се разбиват с миксер. Към готовия ванилов крем се добавя и разбитата сметана,като бъркаме с шпатула.
Забравих да кажа,че долния блат (понеже стана по дебел) сиропитах с кафе, в което сложих есенция ром.
И така...
Блат- крем, блат- крем...
В хладилника за час-два и като стегне приготвям ганаша. Сипвам го малко поизстинал и връщам тортата в хладилника.
Приготвих я вечер и за това на сутринта махнах ринга на тавата и имах парче торта към неделното сутрешно кафе 😉
Коментари
Публикуване на коментар