Това е първият ми опит да приготвя чийзкейк,който се пече. Не знам защо,но все си мислех,че ще се проваля. Пък не обичаме трудни рецепти,а тази определено звучеше стряскащо. Но... Чийзкейка е факт и то страхотен. Не е труден,но отнема време.
Сега да изброя продуктите.
За основата:
200 гр. бисквити
60 гр разтопено масло
За крема:
6 пакета (1 пакет 125гр) крема сирене
400 мл течна сметана
1 водна чаша захар
3 яйца
3 с.л. царевично нишесте
Ванилия
Сок от половин лимон
За вишневият сос:
300 гр вишни
5с.л. захар
2 с.л. царевично нишесте разтворени в малко вода
1 водна чаша вода
Смлените бисквити смесвам с разтопеното масло и разстилам по дъното на тавата, на която предварително съм сложила хартия за печене и отстрани също съм облепила с хартията. Слагам тавата в хладилник докато приготвя крема.
За крема бъркам с миксер продуктите по същата последователност,както са изброени и сипвам върху основата. Слагам във фурната (предварително загрята) на водна баня на 180° за 10 минути. После намалям на 160° и пека около 50-60 минути. След това изключвам фурната,но държа още един час без да отварям. Като през това време приготвям соса.
Смесвам изброените продукти и на котлона докато се сгъсти. Изстиналия чийзкейк заливам с вишневия сос. Минимум два часа в хладилника, а най-добре една нощ. И когато и отстрани ринга е облепен с хартия, махането става по-лесно. Ползвах тава с диаметър 26 см, но може една идея по малка. И понеже нямам голямо доверие на тавата, от външната страна сложих алуминиеви фолио за да не проникне вода при печенето. Този чийзкейк трябва да се пробва задължително! Изглежда страхотно, а на вкус е уникален. Следващият път ще пробвам с други плодове. Вече не ме страх от печения чийзкейк.
Коментари
Публикуване на коментар