Перде - пилаф с нохут
Една страхотна турска рецепта!
За тестото:
2 яйца
3с.л. кисело мляко
2с.л. зехтин
3 водни чаши брашно
За плънката:
3 водни (чаени) чаши ориз
50 гр.масло за запържване
Нохут-консерва
Червен пипер,червен пипер,сол и щипка канела.
Ориза заливаме с пилешки или зеленчуков бульон.
За украса:
Сусам
В разтопеното масло на тигана сипвам измития (киснат в солена вода също) ориз, нохута и подправките. Заливам с пилешки или зеленчуков бульон.
Докато ориза се готви омесвам тестото. Готовото тесто деля на две части,като едната част е една идея повече от другата. Това е така, защото разточваме малко по-голям блат за да покрие борда отстрани.
Намазвам тавата с масло и ръся обилно със сусам,включително и отстрани. Моята тава е 26 см с ринг. Разстилам по- голямата част от разточеното тесто и сипвам готовата оризова плънка. Отгоре покривам с останалата част от тесто.
Пече се до златист цвят в предварително загрята фурна на 200 °.
Готовия перде-пилаф се обръща в подходяща чиния.
Много вкусно и много ефектно!

Коментари
Публикуване на коментар