Сиропиран сладкиш с компот от манго

От доста време в шкафа имам компот от манго и тази събота реших да го оползотворя. Потърсих рецепти... Но в представите ми сладкиша трябваше да е сиропиран и с грис. До преди два месеца в кухнята ми никога не е имало грис. Но в тези два месеца компенсирах това отсъствие. За мен е голямо откритие. Казвам го с риск да се изложа,но е самата истина. 
Та, от тук-от там скалъпих сладкиша, който си представях. Опитах го, макар и да съм на режим (само хапка). Извода е: лек,свеж ненакъртващо сладък!

Продукти за сиропа: 
 половината сок на компота от манго (консерва)
1ч.ч.захар 
1ч.ч.вода 
Първо приготвям сиропа и след като го поставя в хладилника се заемам с тестото.
За тестото:
400гр.цедено кисело мляко 
1ч.ч.захар 
1ч.ч.олио 
200гр. грис
1ч.л.сода бикарбонат 
1/2ч.ч.брашно 
Другата половина от сока на компота
Тука понеже няма яйца и всичко се бърка на ръка. Първо захарта и млякото, после олиото, гриса, содата, сока от манго и това е...
Сиипвам в тава с диаметър 26см и отгоре подреждам мангото. Ако парчета манго са големи може да ги разделите на две,три...Поръсвам със захар и пека  на предварително загрята фурна на 180° за около 40 -45 минути. Сиропирах горещия сладкиш със студения сироп. За няколко часа в хладилника и после по чиниите!

Коментари